Wat kan ik lenen en hoe kom ik daar achter?

Geld lenen moeten we allemaal wel eens in ons leven. Voor een nieuwe auto, een mooie bruiloft of een belangrijke renovatie, bijvoorbeeld. De meeste mensen vragen zich dan af: ‘wat kan ik lenen?’ Dat is een goede eerste vraag maar eigenlijk moet je het omdraaien. Wat heb je nodig? Want ook als je een ton kunt lenen, zou je dit dan willen als je daarmee elke maand duizend euro moet aftikken? Je kunt veel beter beginnen vanuit de vraag wat je nodig hebt. Daarna ga je door naar de verkennende fase.

De details van jouw leven

Hoeveel je kan lenen hangt vaak samen met waar je werkt, in welke vorm, hoe oud je bent en wat je vaste lasten zijn. Vaak heb je dus best wat details nodig om een leenbedrag te bepalen. De reden dat dit zo uitvoerig gebeurt bij sommige kredietverstrekkers is omdat ze jouw kredietwaardigheid willen bepalen. Dat wil zeggen: hoe groot is het risico dat jij dit bedrag straks helemaal niet terug kunt betalen? Want een verstrekker wil natuurlijk maar één ding: geld ontvangen. Eerst is dat in de vorm van rente maar uiteindelijk moet ook het leenbedrag terugkomen natuurlijk. 

wat kan ik lenen

Lenen met een tijdelijk contract

Wanneer je een vast contract hebt bij een betrouwbare werkgever, dan wordt dit gezien als een positieve factor voor je leenbedrag. Dat wil echter niet zeggen dat je met een tijdelijk contract geen geld kunt lenen. Het zal alleen wellicht lager uitvallen.

wat kan ik lenen